Moduler

Læseloppens moduler

På mit læseværksted Læseloppen tilbyder jeg børn og unge undervisning i læsning og stavning baseret på Alkalær-metoden, der er afprøvet og testet på tusindvis af børn i Danmark.

Metoden bygger på en trinvis progression, der giver de grundlæggende byggesten til at lære at læse og stave ved hjælp af principperne i Læsetrappen. Læsetrappen er en præcis oversigt over alle de trin, der skal tilegnes for at mestre læsningen. 

Læseloppen tilbyder fire moduler i læsning (afkodning), et modul i læseforståelse og to moduler i stavning og grammatik.

Jeg tager udgangspunkt i det enkelte barn, så undervisningen passer til barnets forudsætninger og behov. Alle kan lære at læse – også testede ordblinde.

Modul 1

Læsning - "Søde ord"

Det første modul er 100% lydret og går fra ord på 2 bogstaver til ord på 15 bogstaver. Der trænes kun en ting ad gangen og eleven kommer ikke videre før alt er sikkert indlært. Eleven følger trinnene på “Læsetrappen”, som er en del af Alkalær-metoden.

På første modul bliver eleven uddannet i:

 

  • At kunne bogstavernes navn, form og lyd sikkert og korrekt.
  • At kunne sætte bogstavernes lyde sammen til ord.
  • At kunne vokalernes navne samt høre forskel på hårde, korte og lange vokaler.
  • At bruge de mest almindelige konsonantklynger i læsningen.
  • Hvad en sætning er og kunne forklare det.
  • Hvad man bruger tegnsætning i en sætning til: komma, punktum, spørgsmålstegn og udråbstegn.
  • Forstå og forklare reglerne bag stavelsesdeling, prikke og dele, vokalernes betydning og lydering af de enkelte stavelser.
  • At kunne læse lydrette tekster med ord op til 15 bogstaver, sikkert og korrekt.

Modul 2

Læsning - Drilleord 1

På modul 2 bliver eleven præsenteret for ikke-lydrette ord. Han/hun føres gennem modulet på samme måde som i modul 1, nemlig et trin ad gangen. Der præsenteres ikke nyt stof, før hvert trin er sikkert indlært. Det er på dette trin, eleverne ofte får problemer med afkodningen, hvis de ikke får den nødvendige hjælp.

På modul 2 bliver eleven uddannet i:

  • Bogstavernes ikke-alfabetiske lyde – hos Alkalær også kaldet ”Det hemmelige alfabet”. 
  • At kunne læse og stave de 120 mest brugte ord i det danske sprog.
  • At blive trygge ved skriveprocessen og begynde at skrive egne tekster.
  • At blive sikre læsere af ikke-lydrette ord.
  • At blive god til at stave

 

Modul 3

Læsning - Drilleord 2

På samme måde som før, bliver eleven ikke præsenteret for nyt, før det trænede er sikkert indlært.

På modul 3 bliver eleven uddannet i:

  • Konsonantskifte
  • Orddeling
  • Stumme bogstaver
  • At formulere sig
  • Skriveprocessen fortsætter.
  • Læsningen begynder at blive automatiseret.
  • Stavningen formaliseres.

 

Modul 4

Læsning - ekspert

Dette er den naturlige fortsættelse af Alkalærs arbejdsmappe “Drilleord 2”. Her lærer eleven at mestre de mange vokalskift i det danske sprog også kaldet vokalrækkerne.

Vokalrækkerne bruges til at forstå, hvorfor et ord staves med en bestemt vokal, men siges med en helt anden. Det er fx når y siger ø (begyndelse), u siger å (slukke) og i siger e (ikke).

Viden om vokalrækkerne er det sidste trin på læsetrappen for at blive “læsemester”.

I forbindelse med modul 4 forventes det, at eleven læser en masse i selvvalgte bøger.


Vi bruger mappen ”Drilleord 3”.

På modul 4 bliver eleven uddannet i:

  • At bruge vokalrækkerne ved læsning og stavning.
  • At få en naturlig læsehastighed.
  • At skrive en velformuleret historie.
  • At læse tekster af alle slags.


Modul 5

Læseforståelse

Du har brudt læsekoden ~ YEAH!!! 

Men så kommer der ord, som du ikke lige forstår, hvad gør du? …

Du begynder at arbejde med ord-og læseforståelse. De grundlæggende byggesten i læseforståelse er de enkelte ords betydning. 

Igennem arbejdet med opgavehæfterne ”Forstå hvad du læser” 1 og 2 vil eleven begynde at opdage, hvilke ord han/hun ikke forstår og selv lære at slå op i en ordbog. ”Min ordbog” bruges til at skrive de nye ord i, efterhånden som de læres. 

Når eleven bruger “Min ordbog” som et arbejdsredskab i arbejdet med ord-og læseforståelse, bliver læsningen meget sjovere. Det som man forstår, kan man have glæde af både i skolen og i livet!

Stavning, modul 1

Det superseje stavekursus 1

Dette stavekursus introducerer en helt ny tankegang mht. til retskrivning. Det er således ikke baseret på gætterier eller udenadslære, men på forståelse af stavningens grundlæggende principper. Således undgår man fx, at eleven den ene dag kan stave alle sine staveord i skolen korrekt, for den næste dag at have glemt det hele igen. 

Kurset er beregnet for børn, unge og voksne, der har brudt læsekoden, har en del læserutine, og som er motiveret for at lære at stave. En standardelev vil kunne starte på dette stavekursus allerede i slutningen af indskolingen. Staveordene er ikke tilfældigt udvalgt, men er systematisk inddelt i grupper, der følger Alkalærs læsetrappe. 

De pædagogiske hovedprincipper består i at lære én ny ting ad gangen og gradvist øge sværhedsgraden. For at få det bedste resultat ud af kurset, skal eleven øve sig mindst en halv time om dagen. Til gengæld er det meget effektivt. Eleven bliver med andre ord markant bedre til at stave.

Stavning, modul 2

Det superseje stavekursus 2

Vi bygger videre på ”Det superseje stavekursus 1”.

Kurset er beregnet for børn, unge og voksne, som har en del læserutine. Desuden er det vigtigt for et succesfuldt kursus, at eleven er motiveret for at blive bedre til at stave.

På dansk ”æder” vi ofte endelserne, når vi taler, hvilket gør det svært at stave korrekt. Det vil med andre ord sige, at afstanden fra bogstavernes lyde i endelserne til det, der rent faktisk bliver udtalt, ofte er temmelig stor.

Det kræver derfor grammatisk viden om endelser at kunne stave ord korrekt. For at få styr på ordenes endelser og dermed blive god til at stave, kræver det, at man først og fremmest har tjek på tre forskellige ordklasser; nemlig navneord, tillægsord og udsagnsord. Det er netop, hvad dette kursus handler om.